Switch to EnglishSwitch to English

Stadswandeling op aanvraag


Historische wandelingen

Onze gidsen vertellen u tijdens de wandeling door de historische binnenstad van Delft over de  geschiedenis en haar beroemde inwoners. Wij staan stil bij o.a. het ontstaan van de stad, het Huis van Oranje, de Oude en Nieuwe kerk (buitenzijde), Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. 
Een andere historische wandeling leidt u door het oostelijke en noordelijke deel van de stad met o.a. de Oostpoort, de Paardenmarkt en enkele hofjes.
 

Oude en Nieuwe Kerk

Tijdens deze wandeling bezoeken wij één of beide kerken en staan stil bij de geschiedenis ervan. Natuurlijk krijgen daarbij in de Nieuwe Kerk het praalgraf van Willem van Oranje en de maquette van de koninklijke grafkelder de nodige aandacht. In de Oude Kerk bevinden zich diverse grafmonumenten van o.a. Maarten Tromp en Antoni van Leeuwenhoek. De gebrandschilderde ramen van beide kerken zijn méér dan de moeite waard. Tijdens de wandeling tussen beide kerken wijzen wij u op historische en andere bijzonderheden. De entree bedraagt € 8,00* p.p. voor beide kerken, te voldoen in een van de kerken. Op zondag zijn beide kerken gesloten.
 

Johannes Vermeer

Het thema van deze wandeling is de Delftse meesterschilder Johannes Vermeer. In zijn tijd genoot hij nauwelijks bekendheid, maar tegenwoordig is hij één van de beroemdste schilders uit de 17e eeuw. Wij nemen u mee langs diverse plekken in de stad waar hij heeft gewoond en gewerkt. Een bezoek aan het Vermeer Centrum is niet bij de wandeling inbegrepen. Dit kunt u op eigen gelegenheid bezoeken en o.a. kennis maken met al zijn werken en de door hem gebruikte technieken.
 

Delftse Powervrouwen

U zult versteld staan hoeveel vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van Delft. Al wandelend door de historische binnenstad laten we u kennis maken met een aantal bijzondere vrouwen zoals Maria Duyst, Mienette Storm-van der Chijs, Agneta van Marken en Clara van Sparwoude. Ook ontkomt u natuurlijk niet aan de legendarische Vrouwenoproer in 1616 op de Markt.
 

Agnetapark

Een interessant en sfeervol voorbeeld van sociale woningbouw uit 1884, het eerste tuindorp in Nederland, gerealiseerd door Jacques en Agneta van Marken, oprichters van de Gist- en Spiritusfabriek. Zij waren hun tijd ver vooruit m.b.t. de verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de fabrieksarbeiders. Tijdens de wandeling krijgt u een goed beeld van de idealen en denkbeelden van dit bijzondere echtpaar. Wij lopen met u door dit interessante park, dat tot één van de 100 belangrijkste monumenten van Nederland behoort. 
 

Hofjes

In Delft is nog een aantal hofjes uit de 17e en 18e eeuw bewaard gebleven. Tijdens deze wandeling bezoeken we het Klaeuwshofje, het Hofje van Gratie en het Hofje van Pauw. De hofjes waren bedoeld voor armlastige ongehuwde vrouwen of weduwen en ouderen. Wonen was gratis en soms kreeg men ook voedsel en turf. Wij nemen u mee terug in de tijd en u zult versteld staan van de oase van rust in deze hofjes.
 

Duister Delft

Een wandeling waarbij wij u kennis laten maken met de duistere kanten van de geschiedenis van Delft – zoals ziekte, armoede en misdaad – ten tijde van de middeleeuwen en de Gouden Eeuw. De gids vertelt u over de soms lugubere straffen die gegeven werden en natuurlijk ook over de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards. Deze wandeling is te combineren met een bezoek aan stadsgevangenis Het Steen.
 

Stadsgevangenis Het Steen

Van maandag t/m donderdag kunnen wij een rondleiding in de 16e eeuwse stadsgevangenis Het Steen – de middeleeuwse toren van het stadhuis – voor u verzorgen indien het Steen beschikbaar is. U krijgt uitgebreid te horen en te zien welke straffen men destijds gaf. Gilde Delft moet vooraf een afspraak met het stadhuis maken om het Steen te kunnen bezoeken. U betaalt een toeslag van € 2,25 p.p.*
 

Medisch en Sociaal

Tijdens deze historische wandeling besteden wij aandacht aan de medische en sociale aspecten in vroegere tijden in onze binnenstad. U kunt hierbij denken aan (bestrijden van) ziektes, hygiene, liefdadigheid, armoede, weeshuizen, hofjes ed. Er is een combinatie mogelijk met een rondleiding, door vrijwilligers van het museum, in het Medisch Farmaceutisch Museum Griffioen. U vindt hier een unieke verzameling oude medische, farmaceutische en verpleegkundige voorwerpen en een historische apotheek. De kosten voor dit bezoek bedragen € 7,50 p.p.* 

 


Onze tarieven en tijdsduur
  • Al onze wandelingen duren ± 1,5 – 2 uur, maar kunnen op verzoek aangepast worden.
  • Minimumtarief is € 25,00 voor een groep van 1 t/m 5 personen. Vanaf de 6e persoon betaalt u € 4,00 per persoon extra.
  • Voor onderwijsinstellingen en touroperators/bedrijven kunnen andere prijzen worden afgesproken.
  • Betaling dient vooraf per bankoverschrijving te geschieden.
  • Bij combinatiewandelingen komen de extra (entree)kosten* boven op het Gildetarief. Deze tarieven worden door andere organisaties vastgesteld en zijn onder voorbehoud van prijsaanpassingen door deze organisaties.

Groepsgrootte
Wij hanteren een maximale groepsgrootte van 15 gasten per gids.
Als de groep groter is zetten wij zonder kosten één of meerdere extra gidsen in.

Talen
Onze wandelingen kunnen ook in het Engels, Duits of Frans worden gegeven. Aanvragen hiervoor moeten minimaal 2 dagen van te voren ingediend worden.

Aanmelden
Alle wandelingen kunnen worden aangevraagd via onderstaand formulier of:
E-mail: gildedelft@gmail.com 
Telefoon: 06-506 264 17 
Reacties van gasten die u voorgingen vindt u op 'reacties' in de menubalk.

 

 
Aanvraagformulier stadswandeling / Application form

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje (*)
Naam / Name *
Organisatie / Company
Plaats / Residence & country
E-mailadres *
Mobiele telefoonnummer / Mobile phone number *
Uw specificatie van de aanvraag / Specification of your request *
Aantal deelnemers / Number of participants *
Taalkeuze / Language *

Andere activiteiten

Dagelijkse instapwandeling

Maak kennis met de historische binnenstad.

lees verder

SamenSpraak

Wij helpen u beter Nederlands te spreken.

lees verder