Louk van Riet - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

26 april 2024

Vanochtend ontving Louk van Riet een koninklijke onderscheiding uit handen van onze burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Veel Delftenaren kennen de heer Van Riet misschien wel van gezicht. Want al jarenlang vertelt hij als gedreven stadsgids over de geschiedenis van Delft en over schilder Johannes Vermeer. Hij zet zich als vrijwilliger onder andere in voor het Stadsgilde Delft en voor het Vermeer Centrum Delft. In zijn rondleidingen – die hij ook in het Engels, Frans en Duits doet – is humor onderdeel van zijn verhaal. Zijn gedrevenheid viel op en zo vertelde hij over Delftse geschiedenis op de Japanse, Duitse, Franse en Chinese televisie. 

Maar dat is slechts een klein deel van zijn vrijwilligerswerk. Zo ondersteunde hij Stadsgilde Delft met juridische expertise, het opzetten van de IT en is hij daar al zestien jaar taalcoach. Ook was hij jarenlang bestuurslid bij de Stichting 8 maart Delft, de internationale vrouwendag. En is hij actief in allerlei werkgroepen van het Vermeer Centrum Delft. Zo was hij gastheer, bedacht inhoud voor exposities, verzorgde audiotours in acht talen en sprak daar ook teksten voor in. Op al deze manieren brengt de heer Van Riet de Delftse verhalen over naar een wereldwijd publiek. Met zijn benoeming maakt hij nu zelf ook deel uit van het verhaal van Delft.