Rondleidingen

Rondleidingen

Vanaf 1 juni leiden de enthousiaste gidsen van Gilde Delft u weer rond door onze mooie historische binnenstad.
Het Gilde hanteert hierbij de richtlijnen die door de overheid zijn bekend gemaakt.
Klik voor de inhoud van deze richtlijnen op deze link.
 

U kunt een rondleiding aanvragen, waarbij u zelf de dag, het starttijdstip en eventueel de startlocatie kunt bepalen. Volgens de geldende overheidsregels kunt u maximaal drie personen aanmelden.  Het tarief voor de rondleiding bedraagt € 25,– voor 1 t/m 3 personen.  Zie ons aanvraagformulier.

Heeft u andere wensen, neem dan contact met ons op via het aanvraagformulier, ons telefoonnummer of onze e-mail. Wij kijken dan in hoeverre wij aan uw wensen tegemoet kunnen komen.

Telefoon: 06-506 264 17
E-mail: gildedelft@gmail.com

Overzicht rondleidingen

U kunt een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

Historisch
Onze gidsen vertellen u tijdens deze rondleiding veel over de historische binnenstad en haar beroemde inwoners. Wij staan stil bij o.a. het ontstaan van de stad, het Huis van Oranje, de Oude en Nieuwe kerk (buitenzijde), Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.

Een tweede historische rondleiding leidt u door het oostelijke en noordelijke deel van de stad met o.a. de Oostpoort, de Paardenmarkt en enkele hofjes.

Agnetapark
Een interessant en sfeervol project van sociale woningbouw uit 1884, opgericht door Jacques en Agneta van Marken. Zij waren hun tijd ver vooruit m.b.t. hun visie op de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders. De rondleiding geeft u inzicht in hun beweegredenen. Wij lopen met u door dit bijzondere park, dat tevens tot de top-100 monumenten van Nederland behoort.

Hofjes
Wij nemen u mee naar een aantal Delftse hofjes, waarvan enkele zeer de moeite waard zijn.

Johannes Vermeer
Het thema van deze rondleiding is de meester-schilder Johannes Vermeer en locaties die aan hem herinneren.

Duister Delft
Een rondleiding waarbij wij vooral ingaan op de duistere kanten – zoals ziekte, armoede, misdaad etc. – ten tijde van de middeleeuwen en de Gouden Eeuw.

Medische en Sociaal
Tijdens deze historische rondleiding besteden wij aandacht aan de medische en sociale aspecten in vooral vroegere tijden in onze binnenstad.
Zie ook de combinatiemogelijkheid met Medisch Farmaceutisch Museum Griffioen.

 

Combinatierondleidingen

Wegens de coronacrisis worden er voorlopig zeer beperkt rondleidingen gegeven in gebouwen. Dit betekent dat wij met uitzondering van de Nieuwe niet kunnen rondleiden in museum Prinsenhof, het Vermeer Centrum en stadsgevangenis Het Steen. Dus wel in de Nieuwe Kerk!

De historische rondleiding kan gecombineerd worden met:

 • Oude en Nieuwe Kerk
  Tijdens deze rondleiding staan wij stil bij de geschiedenis van beide kerken, die wij  binnen met u bekijken. Natuurlijk krijgen daarbij het praalgraf van Willem van Oranje en de maquette van de koninklijke grafkelder de nodige aandacht. De gebrandschilderde ramen van beide kerken zijn méér dan de moeite waard. Tijdens de rondleiding tussen beide kerken wijzen wij u op historische en andere bijzonderheden. U betaalt een toeslag van € 5,00 p.p. aan de kerk.
  Op zondag zijn beide kerken gesloten.

 • Museum Prinsenhof Delft
  Een beknopte rondleiding door het museum, over de opstand en de rol van Willem van Oranje hierin. In plaats van de entreeprijs van € 12,50 betaalt u een toeslag van € 8,00 p.p. Vanaf 10 personen bedraagt de toeslag € 6,00 p.p. Entree voor museumkaarthouders is gratis tenzij anders aangegeven. De korting geldt alleen als er niemand gebruik maakt van de museumkaart*.

 • Vermeer Centrum Delft.
  U krijgt uitleg over de schilderijen van Johannes Vermeer, zijn tijd en de schilderkunst. U betaalt een toeslag van € 8,00 voor een volledige rondleiding en € 6,00 p.p. voor een quick tour, af te rekenen bij de Vermeer Centrum*.

 • Medisch Farmaceutisch Museum Griffioen
  Het museum heeft een unieke verzameling oude medische, farmaceutische en verpleegkundige voorwerpen. Er is ook een historische apotheek. Medewerkers van het museum verzorgen hier de rondleiding.
  De kosten voor dit bezoek bedragen € 6,00 p.p.*
  Het museum is alleen op afspraak te bezoeken. Gilde Delft kan hiervoor zorgen.

 • Stadsgevangenis Het Steen.
  Van maandag t/m donderdag kunnen wij een rondleiding in de 16e eeuwse stadsgevangenis Het Steen – de middeleeuwse toren van het stadhuis – voor u organiseren. Dit is alleen mogelijk als er geen besloten bijeenkomsten in het stadhuis plaatsvinden. Gilde Delft moet vooraf een afspraak met het stadhuis maken. U betaalt een toeslag van € 2,00 p.p.*

*Deze tarieven worden door andere organisaties vastgesteld en zijn onder voorbehoud van prijsaanpassingen door deze organisaties.

 

Rondleidingen op maat

De mogelijkheid bestaat om een wandeling te maken met rolstoelgebruikers en met mensen die minder mobiel zijn. Ook rondleidingen met scholieren en medeburgers van buitenlandse afkomst behoren tot de mogelijkheden.

 

Onze tarieven en tijdsduur

Al onze rondleidingen duren ± 1,5 – 2 uur, maar kunnen op verzoek aangepast worden.

 • Minimumtarief  is € 25,00 voor  1 t/m 3 personen.

 • Voor onderwijsinstellingen kunnen andere prijzen worden afgesproken.

 • Betaling dient vooraf per bankoverschrijving te geschieden.

Bij combinatiewandelingen komen de extra (entree) kosten boven op het Gildetarief.

 

Groepsgrootte

Zie voor de thans geldende groepsgrootte ons overzicht van de richtlijnen met betrekking tot de Corona situatie zoals die boven aan deze pagina zijn genoemd en gelinkt.

Talen

Bij tijdige aanvraag kunnen onze rondleidingen in het Engels, Duits of Frans worden gegeven.

 

Aanmelden

Alle rondleidingen kunnen worden aangevraagd via ons aanvraagformulier of

E-mail: gildedelft@gmail.com of
Telefoon: 06-506 264 17