Rondleidingen

 

Rondleidingen

In verband met het coronavirus worden geen rondleidingen gegeven.
In ieder geval tot 1 juni. 

U kunt op 2 manieren aan een rondleiding deelnemen:

 1. het coronaVan zondag t/m vrijdag vertrekt er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding bij de VVV waarbij u zich kunt aansluiten. Dat kan van februari t/m november.

 2. U kunt een rondleiding aanvragen, waarbij u zelf de dag, het starttijdstip en eventueel de startlocatie kunt bepalen.Zie hiervoor ons aanvraagformulier.

Heeft u andere wensen, neem dan contact met ons op via het aanvraagformulier, ons telefoonnummer of onze e-mail. Wij kijken dan in hoeverre wij aan uw wensen tegemoet kunnen komen.

E-mail: gildedelft@gmail.com
Telefoon: 06-506 264 17

Overzicht rondleidingen

Onderstaand vindt u een overzicht van onze rondleidingen.

VVV-wandeling zondag t/m vrijdag
In de maanden februari t/m november kunt u zich van zondag t/m vrijdag aansluiten bij een rondleiding door de historische binnenstad.

De start is om 14:00 uur vanaf de VVV, Kerkstraat 3, Delft, naast de Nieuwe Kerk.
U kunt zich daar aanmelden, tel: 015 2154 052 of via e-mailadres hello@delft.com.
Aanmelden kan eveneens bij Gilde Rondleidingen tel: 06-506 264 17 of via ons e-mailadres gildedelft@gmail.com.

VVV Last Minute rondleiding
U kunt ‘last minute’ aan de balie van de VVV een rondleiding aanvragen die op dezelfde dag of de dag erna plaatsvindt op een door u gewenst tijdstip. De VVV-medewerker kijkt dan of er voor u een gids beschikbaar is.

 

Rondleidingen op aanvraag

U kunt een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

Historisch
Onze gidsen vertellen u tijdens deze rondleiding veel over de historische binnenstad en haar beroemde inwoners. Wij staan stil bij o.a. het ontstaan van de stad, het Huis van Oranje, de Oude en Nieuwe kerk (buitenzijde), Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer.

Een tweede historische rondleiding leidt u door het oostelijke en noordelijke deel van de stad met o.a. de Oostpoort, de Paardenmarkt en enkele hofjes.

Oude en Nieuwe Kerk
Tijdens deze rondleiding staan wij stil bij de geschiedenis van beide kerken, die wij van buiten en binnen met u bekijken. Natuurlijk krijgt daarbij het praalgraf van Willem van Oranje de nodige aandacht. De gebrandschilderde ramen van beide kerken zijn méér dan de moeite waard. Tijdens de rondleiding tussen beide kerken wijzen wij u op historische en andere bijzonderheden.
Op zondag zijn beide kerken gesloten.

Agnetapark
Een interessant en sfeervol project van sociale woningbouw uit 1884, opgericht door Jacques en Agneta van Marken. Zij waren hun tijd ver vooruit m.b.t. hun visie op de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders. De rondleiding geeft u inzicht in hun beweegredenen. Wij lopen met u door dit bijzondere park, dat tevens tot de top-100 monumenten van Nederland behoort.

Hofjes
Wij nemen u mee naar een aantal Delftse hofjes, waarvan enkele zeer de moeite waard zijn.

Johannes Vermeer
Het thema van deze rondleiding is de meester-schilder Johannes Vermeer en locaties die aan hem herinneren.

Duister Delft
Een rondleiding waarbij wij vooral ingaan op de duistere kanten – zoals ziekte, armoede, misdaad etc. – ten tijde van de middeleeuwen en de Gouden Eeuw.

Medische en Sociaal
Tijdens deze historische rondleiding besteden wij aandacht aan de medische en sociale aspecten in vooral vroegere tijden in onze binnenstad.
Zie ook de combinatiemogelijkheid met Medisch Farmaceutisch Museum Griffioen.

Stadsgevangenis Het Steen
Van maandag t/m donderdag kunnen wij een rondleiding in de 16e eeuwse stadsgevangenis Het Steen – de middeleeuwse toren van het stadhuis – voor u organiseren. Dit is alleen mogelijk als er geen besloten bijeenkomsten in het stadhuis plaatsvinden. Gilde Delft moet vooraf een afspraak met het stadhuis maken. U betaalt een toeslag van € 2,00 per persoon.

Combinatierondleidingen
De historische rondleiding kan gecombineerd worden met:

 • De bezichtiging van het praalgraf van Willem van Oranje en de maquette van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. U betaalt een toeslag van € 5,00 p.p. aan de kerk*.

 • Een beknopte rondleiding door Museum Prinsenhof Delft, over de opstand en de rol van Willem van Oranje hierin. In plaats van de entreeprijs van € 12,50 betaalt u een toeslag van € 8,00 p.p. Vanaf 10 personen bedraagt de toeslag € 6,00 p.p. Entree voor museumkaarthouders is gratis tenzij anders aangegeven. De korting geldt alleen als er niemand gebruik maakt van de museumkaart*.
  In de periode van 1 oktober 2019 tot 29 februari 2020 kan deze beknopte rondleiding niet worden gedaan, wegens de expositie over Pieter de Hooch in het museum.

 • Een bezoek aan het Vermeer Centrum Delft.
  U krijgt uitleg over de schilderijen van Johannes Vermeer, zijn tijd en de schilderkunst. U betaalt een toeslag van € 8,00 voor een volledige rondleiding en € 6,00 p.p. voor een quick tour, af te rekenen bij de Vermeercentrum*.

 • Een bezoek aan het Medisch Farmaceutisch Museum Griffioen. Het museum heeft een unieke verzameling oude medische, farmaceutische en verpleegkundige voorwerpen. Er is ook een historische apotheek. Medewerkers van het museum verzorgen hier de rondleiding.
  De kosten voor dit bezoek bedragen € 6,00 p.p.*
  Het museum is alleen op afspraak te bezoeken. Gilde Delft kan hiervoor zorgen.

*Deze tarieven worden door andere organisaties vastgesteld en zijn onder voorbehoud van prijsaanpassingen door deze organisaties.

 

Rondleidingen op maat

De mogelijkheid bestaat om een wandeling te maken met rolstoelgebruikers en met mensen die minder mobiel zijn. Ook rondleidingen met scholieren en medeburgers van buitenlandse afkomst behoren tot de mogelijkheden.

 

Onze tarieven en tijdsduur

Al onze rondleidingen duren ± 1,5 – 2 uur, maar kunnen op verzoek aangepast worden.

 • VVV-wandeling zondag t/m vrijdag: € 5,00 per persoon.

 • VVV Last Minute: voor deze rondleidingen geldt een minimumtarief van € 15,00 voor 1 t/m 3 personen. Nemen er meer personen aan de rondleiding deel, dan bedraagt het tarief € 5,00 per persoon.

Op vertoon van uw ticket van de VVV-wandeling ontvangt u 50% korting op de entreeprijs van museum Paul Tetar van Elven. www.tetar.nl

 

Tarief rondleidingen op aanvraag

 • Voor 1 t/m 3 personen: € 15,00 (minimumtarief).

 • Voor 4 of meer personen: € 4,00 per persoon.

 • Vanaf de 46e persoon: € 3,00 per persoon.

 • Voor onderwijsinstellingen kunnen andere prijzen worden afgesproken.

Bij combinatiewandelingen komen de extra (entree) kosten boven op het Gildetarief.

 

Groepsgrootte

Omdat wij een geanimeerde interactie met onze gasten zeer belangrijk vinden, streven wij naar maximaal 15 personen per groep. Indien het aantal groter is, dan zetten wij meer gidsen in zonder extra kosten in rekening te brengen.

 

Talen

Bij tijdige aanvraag kunnen onze rondleidingen in het Engels, Duits of Frans worden gegeven.

 

Aanmelden

Alle rondleidingen kunnen worden aangevraagd via ons aanvraagformulier of

E-mail: gildedelft@gmail.com of
Telefoon: 06-506 264 17